معناشناسی تبلیغات :
تبلیغات (به انگلیسی: Advertising)، (به فرانسوی: Publicité) تبلیغ ریشه درزندگی اجتماعی انسانها دارد . اصطلاح تبلیغات ریشه در واژههای (کنگر گاتیو دی پرو پا گاندا فید) یا کنگره ترویج ایمان دارد که در سال ۱۶۲۲ کلیسای کاتولیک برپا نمود.
تعریف تبلیغات :
ارتباط غير حضوري كه از طريق رسانه ها در يك زمان مشخص و با يك نيت مشخص و براي يك قشر مشخص ارسال مي شود. تبليغات خياباني،علامت،نشانه و نوشته هايي را شامل مي شود كه براي اهداف اقتصادي به طور شخصي و يا دولتي نصب مي شوند و در معرض ديد مردم قرار مي گيرند.در بین ابزارهای مختلف ارتباطی که در شکل قبل نشان داده شده اند، نقش تبلیغات در بازار ایران خصوصاً در بازارهای مصرفی حائز اهمیت است. تبلیغ معرفی کالا یا خدمات به وسیله شیوه های غیرشخصی به مسئولیت فرد یا سازمان است. تبلیغ راهی مناسب برای آگاهی کردن مردم و تشویق آنان به خرید کالا یا خدمتی است که نیاز و خواست ایشان را برطرف کند. سازمان های تجاری و شرکت های بازرگانی، سازمان های غیرانتفاعی، نهادهای اجتماعی و حرفه ای و حتی اشخاص سیاسی، همه برای اعلام موجودیت خود و آگاهی مردم از تبلیغ استفاده می کنند.تبلیغات نیرومندترین ابزار آگاهی بخش در شناساندن یک شرکت، کالا، خدمت یا اندیشه و دیدگاه است. تبلیغات هنگامی به خوبی کارساز است که محدود به بازار هدف باشد. پس اولین گام در تبلیغات، بررسی و شناسائی دقیق مخاطبان هدف از جنبه های مختلف فرهنگی، اقتصادی، جمعیت شناسی و… است. باید پذیرفت که هر فعالیتی دربازاریابی رقابتی از جمله تبلیغات می بایست با تحقیقات بازاریابی شروع شود. به همین دلیل است که تحقیقات و پژوهش را به عنوان اولین گام در فرمول گام های بنیادین فرآیند بازاریابی قرار داده اند.
تاریخچه تبلیغات
هدف از تبليغ ،شناسايي ابعاد يك محصول ،كاربرد هاي آن ،روش هاي استفاده،رقابت و اين كه مخاطب يا خريدار راضي شود كه نياز به آن محصول يا آن مدل خاص دارد .
در یک جمله هدف از تبلیغ : نفوذ در رفتار افراد است و ایجاد نگرش جدید در افراد است.
تبليغات امروزه در دو زمينه استفاده مي شود:
الف) تبليغات بر سر محصول توليد شده.(مانند شركت هاي توليد كننده ي مواد غذايي)
ب) تبليغات افراد .(مانند تبليغات یک زن)
تاثيرات تبليغات را مي توان بر اساس بازخورد (فيد بك) يافت و ارزيابي كردكه آيا تبليغات موثر بود است يا نه. تبليغات نبايد حتما در ازاي دريافت پول يا در زمينه ي اقتصادي باشد.تبليغات در زمينه هاي بسيار متنوعي امروز انجام مي شود.به عنوان مثال در زمينه ي فرهنگ كه كشوري براي اشاعه ي فرهنگ خود ؛ فرهنگش را تبليغ مي كند و سعي در همراهي مخاطبان را با خود دارد.
ویژگیهای تبلیغ خوب :
موثر – عینی – درک پذیر – به یاد ماندنی و قابل اجرا
انواع تبلیغات :
الف ) با توجه به نوع و میزان اثرگذاری تبلیغ برمخاطبان : 1- تبلیغات هیجان انگیز 2 –هماهنگی بخش 3-آگاهی بخش
ب) میزان اعتبار منبع : 1- سفید 2- سیاه 3- خاکستری
پ) هدف تبلیغ : 1- تبلیغات عمدی و غیر عمدی 2- آشکار و پنهان 3- پشت پرده
ت) زمانی : 1- تبلیغات استراتژیک 2- تاکتیکی
ث) نوع ارائه پیام تبلیغ : 1- مستقیم 2- غیر مستقیم
ج) نوع رسانه ای : 1- نوشتاری یا چاپی ( برچسب،بروشور،آگهی،پوستر،آگهی های کوچک ، تمبر،کارت پستال ، برگه ،پارچه نوشته ، بیلبوردها ، تبلیغات نشریه ای ) 2- تبلیغات پخشی 3- پستی 4- خیابانی 5-فروشگاهی
چ) نوع هزینه ای : 1-فردی 2- گروهی 3-دولتی
ح) برد تبلیغات : 1- محلی 2- ملی 3- فرا ملی
خ) تعداد اهداف : 1- تبلیغ ساده 2- تبلیغ روی تبلیغ
1) تبلیغات تجاری روی تبلیغات سیاسی 2) سیاسی روی تجاری 3) تجاری روی مردمی
تبلیغات بازرگانی :
تبلیغات بازرگانی هر نوع فعالیت تبلیغاتی است که در فضاهای عمومی شهری و کشوری، محیطی و رسانهای (نوشتاری، سمعی وبصری مانند مطبوعات و رادیو و تلویزیون و غیره) با هدف معرفی و عرضۀ کالا،اطلاع رسانی و ارائۀ خدمات توسط ابزارهای مربوطه در سطح محدود و یا گسترده صورت میگیرد. روشن است که با در نظر گرفتن این تعریف، تبلیغات بازرگانی پدیدهای نسبتاً جدید در تاریخ حیات بشری محسوب میشود که به دلیل گسترش و توسعۀ بسیار زیاد آن، تبدیل به امری مهم برای بررسی و تحقیق در حوزههای دانشی مختلف شده است.توسعة روزافزون و بسیار سریع جریان تبلیغات بازرگانی در مرزهای ملی و بینالمللی درنیمقرن گذشته، تا حدودی بر اثر تغییرات و دگرگونیهای اساسی در مسیر و سامان زندگی بشر به دنبال فعالیتهای عظیم و گسترده در حوزههای صنایع فرهنگی، فناوری های اطلاعاتی، بازاریابی و علوم انسانی و اجتماعی بوده است. ولی مهمتر از همه رشد نظام سرمایهداری جدید و در رأس آن الگوی سرمایهداری آمریکایی همراه با ترقی و توسعة تجارت جهانی و پیدایش شرکتها و بنگاههای فراملی و چندملیتی موتور اصلی تبلیغات بازرگانی امروزی دنیا را تشکیل میدهد. برای درک و فهم این پدیده لازم است به فلسفة تولید، توزیع و مصرف کالاهای صنعتی و خدماتی کنونی و نیز روشها و تکنیکهای توسعهیافتة مدیریت بازار و مصرف و همچنین فرهنگ عمومی و فرهنگ مسلط تجاری امروزی توجه نمود.تبلیغات بازرگانی همانند گردشگری جهانی بخش قابلتوجهی از تجارت جهانی امروز را تشکیل میدهد و از این جهت به سایر صنایع و خدمات تجاریی جهان ازجمله صنایع خودرو، لباس، آرایش، اغذیه و آشامیدنی، لوزام منزل، الکترونیک، گردشگری،مسکن، رسانهها، اطلاعات و ارتباطات وابسته است. علاوه بر سودآوری ذاتی صنعت تبلیغات بازرگانی، اهمیت راهبردی آن به نحوی است که میتوان گفت جایگاه کشورهای مختلف در اقتصاد جهانی، تا حد زیادی متأثر از کمیت و کیفیت حضور آنها در بازار جهانی تبلیغات بازرگانی است.